Viete aká je dlhá cesta múky, kým sa dostane do vašej kuchyne?

Razna chlebova muka a jej výživová hodnota
Využitie ražnej chlebovej múky

Múku pozná každý z nás, každý z nás pravdepodobne aj vie, že múku rozdeľujeme na hladkú, hrubú, polohrubú, ale aj na pšeničnú, ražnú, či špaldovú. Kým sa múka dostane do vašej kuchyne, prejde si dlhou cestou. Najprv musí narásť, potom musíte plody, z ktorých sa múka vyrába zozbierať a potom tieto zrná čaká dlhý proces triedenia a čistenia a následnej prípravy. S múkou sa napríklad zahusťujú omáčky, polievky, vyrába sa z nej pečivo, razna chlebova muka nám slúži na prípravu chleba a pod.

Akú múku poznáme?

Razna chlebova muka na každý deň
Pečenie s ražnou chlebovou múkou

V úvode tohto článku sme už načrtli nejaké všeobecné, jednoduché delenie múk. Múky sa však rozdeľujú podľa tzv. T hodnoty, ktorá označuje koľko vitamínov, vláknin, či minerálov spomínaná múka obsahuje.  Múky podľa tzv. T-hodnoty rozdeľujeme na pšeničnú výberovú polohrubú, špaldovú múku, ďalej je to pšeničná hrubá múka, pšeničná pekárenská špeciál múka, pšeničná hladká svetlá, pšeničná polohrubá svetlá, pšeničná múka hladká polosvetlá, pšeničná múka chlebová, ražná chlebová múka, pšeničná múka hladká tmavá, chlebová,ražná celozrnná a pšeničná celozrnná múka. Možno ste ani netušili koľko rôznych druhov múk máme, každá múka je jedinečná a využiteľná pri inej činnosti. Múku si vyberajte podľa toho, čo z nej chcete piecť, či variť.

Chcem upiecť chlieb, akú múku si vybrať?

Ak ste sa rozhodli, že idete piecť chleba, je potrebné dodržať presný postup pečenia chleba aby bol taký ako má byť a aby vaša robota nevyšla nazmar. Ak ale rozmýšľate, aká múka bude pre vás tá najvhodnejšia pri pečení chleba, máme pre vás riešenie. Na chleba je najvhodnejšie použiť pšeničnú múku polopolosvetlú, pšeničnú múku chlebovú, chlebovú múku a nesklame vás ani ražná chlebová múka. Ak použijete práve ražnú chlebovú múku, budete si užívať aj iné výhody, ktoré so sebou prináša, pretože má veľké množstvo vlákniny, teda je vhodná pre váš žalúdok, pomáha znižovať cholesterol vo vašom tele

Kvalita múky rovná sa kvalite toho čo jete

Skôr akú múku si vyberiete, dbajte na to, aby bola táto múka kvalitne spracovaná, teda aby celý proces prípravy múky bol kvalitný a to od úplne sadenia až po prípravu. Iba kvalitná múka, kvalitná ražná chlebová múka bude pre váš organizmus prospešná tak ako sme písali vyššie v článku. Ak sa chcete dozvedieť viac navštívte internetové stránky spoločnosti https://bezodpadu.sk/.