Jednoduché pestovanie pšenice

Pšenica je zdravá bomba
Sadenie a pestovanie pšenice

Myslíte si, že na pestovanie pšenice je potrebné aby vás pozemok disponoval obrovskými rozmermi? Nie je to pravda, pšenica sa dá pestovať aj na omnoho menších políčkach alebo len v kvetináči. Chvíľku to však potrvá ale na druhej strane výsledok je nezameniteľný. Teraz vás prevedieme jednoduchým postupom ako si môžete vypestovať pšenicu priamo doma. 

Poďme sadiť pšenicu!

Zlatá pšenica
Pšeničných polí je u nás mnoho

Predtým ako kúpite semiačka v záhradníctve, dbajte nato, aké semiačka pšenice ste si kúpili. Dôležité je sadiť semiačka určené na to ročné obdobie, v ktorom chcete sadiť. Od jesene do približne polovice mája sa sadia oziminy, na jar sa sadí jarná pšenica a na jeseň sa začína žatva. Z tohto vieme povedať, že ideálny čas na sadenie je jar a jeseň, kedy s istotou môžeme povedať, že budete môcť očakávať krásne mladé klíčky. Sadenie nie je žiadna veda. Potrebné je vybaviť sa zemou, ktorá je svojou štruktúrou podobná kompostu, ktorý sa využíva na pestovanie paradajok, uhoriek a iných domácich plodín. Dnes si môžete kúpiť vlastný kompostér, ktorý vám spracuje pokosenú trávu, lístie a zvyšky jedál. Je to maximálne prírodné hnojivo, ktoré máte vyrobené zadarmo a nemusíte míňať zbytočné financie na kúpu drahej zeminy. Nejaký čas to potrvá, kým budete mať dokonalé hnojivo. Keď už máte vybraté miesto a pripravené hnojivo, jemne začnite rozhadzovať resp. rozsýpať semiačka pšenice. Následne sa snažte pomocou hrablí pozakrývať semiačka. Hlavné je, aby semiačka pšenice majú dostatočný prísun vody. Počas obdobia sucha sa snažte aspoň raz denne jemne poliať políčko. Ak prší, nechajte to na prírodu, ona si s tým poradí sama. Po tomto celom období čakania a tešenia sa určite budete vidieť prvé malé výrastky, nazývané výhonky. Zo zelených výrastkov sa postupne stávajú hnedé steblá. Na konci stebielok začnú vznikať hlávky, čo znamená, že ste svoju úrodu perfektne doviedli do úspešného konca. Po celom procese opatrne pozbierajte svoju úrodu a môžete začať chystať vašu vlastnú pšeničnú múku. Nie je nič lepšie ako keď si človek dokáže sám niečo krôčik po krôčiku vypestovať aj napriek tomu, že na začiatok je to len v malom množstve. Postupne svoje políčka môžete rozširovať a môžete sa tešiť z perfektne upečeného a voňavého chlebíka. Pre viac zaujímavých informácii a o kráľovnej obilnín nájdete na webovej stránke http://www.osivo.sk/